DOĞRU OLMAK

ayetler
Yüce Allah, şöyle buyurur;

''Ey iman edenler Allah'tan sakınınız ve doğru kimselerle beraber olunuz'' (tevbe suresi-119)


''....Doğru olan erkek ve kadınlara bağışlanma ve büyük mükafat vardır''(Ahzap suresi-35)


''....Eğer Allah'a karşı doğru dürüst olsalardı kesinlikle onlar için daha iyi olurdu.''(Muhammed suresi- 21)


İbni Mes'ud (r.a)'dan Hz.Peygamber (s.a.v.): ''Şüphesiz doğruluk iyiliğe götürür, iyilikte cennete götürür.Şüphesiz bir kimse doğru hareket eder sonunda sıddık (=çok doğru) zümresinden olur.Şüphesiz yalan kötülüğe götürür, kötülük de cehenneme götürür. Şüphesiz bir kimse yalanla hareket eder, sonunda Allah katında kezzab (=çok yalancı) olarak yazılır.'' buyurmuştur.

(Hadis, müttefekun aleytir)

Rasulullah (s.a.v.)'in torunu, Hasan b.Ali Talib (r.a) şöyle buyurmuştur: ''Rasulullah (s.a.v)'den şu sözü ezberledim, 

''Sana kuşku veren şeyi bırakarak  kuşku vermeyen şeyi al. Şüphesiz ki, doğruluk iç huzurudur. Doğru olmayan ise kuşku verir.'' ( Tirmizi)

Ebu sufyan b. Sahr (r.a) 'dan rivayet edilen ve Bizans kralı Hirakl, Hz. Peygamberimizi kastederek: '' Size neyi emrediyor?'' demiş. Ebu Sufyan da '' Bize:'' Tek olan Allah'a kulluk ediniz, Ona hiçbir şeyi ortak koşmayınız. Atalarınızın söyledikleri şeyi bırakınız.'' diyor ve bize, namza kılmayı doğru olmayı, iffetli olmayı, akraba ile ilişkiyi sürdürmeyi emrediyor.'' demiştir.

(Hadis müttefekın aleytir)

Sehl b. Huneyf (r.a)'dan , Hz. Peygamber (s.a.v): '' Kim samimi olarak, Allah'tan şehid olamayı isterse yatağında ölse bile Allah onu şehid mertebesine ulaştırır.'' buyurmuştur.

(Müslim)

Hakim b. Hizam (r.a), Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu, demişti;

''Alıcı ve satıcı birbirinden ayrılana kadar (pazarlığın sona ermesi) serbestliğine sahiptirler. Eğer her iki taraf sürüst olup açık davranırlarsa alış verişleri iki tarafa da bereketli olur. Eğer yalan söyleyip gizlerlerse alış verişlerinin bereketi gider.''
(Hadis müttefekın aleytir)

İşte bizim yüce dinimiz doğruluğa ve doğru insan olmaya ne kadar önem veriyor. Ticarette ve yaşantımızın içerisinde herkese karşı doğru olmak, doğru davranmak ve kişiliğimizle örnek olmak Müslüman olmanın özelliklerindendir. Evet hepimiz doğru muyuz hayır!  İslamiyeti tam anlamıyla kavrayıp yaşaya billiyormuyuz hayır! Allah' a hakkıyla Kulluk, Peygamberimize(s.a.v)'e layık ümmet olabiliyormuyuz hayır! Yüce Rabb'im bizleri müslüman olmakla şereflendirdiği halde biz bunun kıymetini bilmiyoruz ne yazıkki.


Allah cümlemize doğru yolu göstersin, doğru insan olmayı nasip etsin ve doğru yoldan ayırmasın.

Rabb'im dua etmekten, ayetllerini okuyup dinlemekten, O'na kulluk etmekten bizleri alı koymasın ,
bizleri bağışlasın dualarımızı kabul eylesin.

AMİN



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder