DOĞRU HAREKET ETMEK (İstikamet)

cinden kurtulma
Doğru olmak, hayatının istikamet üzerine sürdürmek, doğru yoldan ayrılmadan, İslam dininin gerektirdikleriyle yaşamak, Allah yolundan, Peygamber sünnetlerinden ayrılmamak, Allah'ın tüm yarattıklarına saygı duymak, korumak, sevmek, kötü düşüncelerden arınmak devamlı iyilik üzerine ve sabırlı olmak, kötülüğe kötülükle değil, kötülüğe iyilikle karşılık vermektir.

Şems-i Tebrizi ne güzel demiş:
''Ey benim yetim gönlüm; Bırak gamlı düşünmeyi...Sus ve sabret! Göz yaşlarının hesabını Rabb'im
sorsun; Sen hakkını helal et...''

Yüce Allah, şöyle buyurmuştur:

''Senin yanında bulunan tövbe edenlerle birlikte, emrolunduğun gibi dosdoğru ol! Taşkınlığa da gitmeyin. Biline ki O, sizin yaptıklarınızı çok iyi bir şekilde görendir.'' (Hud suresi-112)

''Şüphesiz, 'Rabb'imiz Allah'dır deyip, sonra dosdoğru hareket edenlerin üzerine melekler iner. Onlara: ''Korkmayın, üzülmeyin, size vadolunan cennete sevinin!'' derler. Biz dünya hayatında da, ahirette de sizin dostlarınızız. Bağışlayan ve Merhametli olan Allah'ın ikramı olarak, canlarınız ne çekerse , istediğiniz her şey orada vardır.'' (Fussilet suresi-30.32)

''Şüphesiz, 'Rabb'imiz Allah'dır ' deyip, sonrada dosdoğru hareket edenlere korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir. İşte onlar, cennetlikler dir. İşlerine karşılık olarak, içerisinde sonsuza kadar orada temelli kalacaklardır.'' (Ahkaf suresi-13.14)

Sübyan b. Abdullah (r.a) şöyle demiştir: ''Ey Allah'ın Rasulü, İslam konusunda bana öyle bir söz söyle ki senden sonra birisine ondan bir şey sormayayım.'' dedim:
''Allah'a iman ettim, de bundan sonra doğru ol.''buyurdu.''
(Müslim)

Ebu Hureyre (r.a)'dan. Şöyle demiştir: ''Rasulüllah (s.a.v.):'' (Amelleriniz de) orta yolu bulunuz, dosdoğru olunuz. Bilin ki, hiçbir kimse kendi ameli ile kurtulamaz.'' buyurdu. Oradakiler:''Sen de mi? Ey Allah'ın Rasulü'' dediler. O da ''Evet, ben de, ancak Allah kendisinden bir rahmet ve lütuf ile beni kaplayıp bürürse.'' buyurdu.''
(Müslim ve Buhari)

Yüce Peygamber Efendimiz bile kendi amelleri ile kurtulamayacağını düşünür iken vay bizlerin haline! Bizler kendimizi amel konusunda nasıl güvenebilir, nasıl rahat olabiliriz. Allah hepimizin üzerimizden RAHMET'ini esirgemesin .AMİN

Alimler, doğru hareket etmek (istikamet): Yüce Allah'a itaate ve ibadete devam etmektir. İstikamet ifadesi, özlü sözlerden olup işlerin temel ölçüsüdür, demişlerdir. Başarı sadece Allah sayesindedir. O ne diler o olur...


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder