Hayır Yollarının Çokluğu

peygamberlerin hayatı
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

''Hayır olarak ne yaparsanız Allah onu kesinlikle çok iyi bilir.''(Bakara suresi- 215)

''Hayır olarak ne yaparsanız Allah onu bilir.'' (Bakara suresi-197)

''Her kim zerre miktarı bir hayır yaparsa  onu görür.'' (Zilzal suresi-7)

''Her kim iyi bir iş yaparsa kendisine yapmış olur.'' (Casiye suresi-15)

Ebu Zer(r.a)'dan. Şöyle demiştir: ''Ey Allah'ın Rasulü amellerin hangisi daha değerlidir? '' diye sordum. '' Allah'a iman etmek ve Allah yolunda cihad etmek.'' buyurdu: ''Hangi köleyi azat etmek daha değerlidir?'' dedim; ''Sahibinin nazarında en değerli ve fiyatı en pahalı olanı.'' buyurdu: ''Eğer bunu yapmaz isem?'' dedim: ''Sanatkara yardım edersin ya da elinden iş gelmeyen beceriksizin işini yapıverirsin.'' buyurdu: ''Ey Allah'ın Rasulü, bu amellerden birini yapmazsam ne buyursun?'' dedim: '' İnsanlara karşı kendi kötülüğüne engel olursun. Şüphesiz, bu da nefsin için senden bir sadakadır.'' buyurdu.''
Hadis müttefekun aleyhtir.

Yine Ebu Zer (r.a)'dan. Rasulüllah (s.a.v): '' Sizden birinizin sabaha çıkan her bir eklemi için  sadaka vermesi gerekir. Her tesbih (Sübhanallah demek) bir sadakadır. Her tahmid ( el-Hamdülillah demek) bir sadakadır. Her tehlil (La-İlahe illalah demek) bir sadakadır. Her tekbir ( Allahü Ekber demek) bir sadakadır. İyiliği emretmek bir sadakadır. Kötülükten alıkoymak bir sadakadır. Kuşluk namazında kılınan iki rekat namaz ise tüm bunları yerine getirir.'' buyurmuştur.
(Müslim)

Eklemler vücudumuzun hareketinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle büyük bir nimettir. El, kol,ayak ve diğer bölgelerdeki eklemlerimizin birinin olmadığını düşünelim. Göreceğiz ki hayatımız çok zorlaşacaktır. Yüce Allah'ın verdiği bu eklem nimetinin karşılığında bizden istediği şey sadakadır.
Sadaka olabilecek şeylere baktığımızda yine bizim için birer nimet olduğunu görmekteyiz. Ayrıca eklemlerin vücuttaki işlevi ile sadaka olabilecek davranışların arasın sa bir alaka görünmektedir.

Eklemler nasıl vücudun kemiklerini birbirine bağlayarak bütünlük içerisinde vücudun işlevini sağlıyorsa, hadisimizde dile getirilen davranışlar da toplum arasında sağlıklı bir hayat işlevi sağlamaktadır.

Yine Ebu Zer (r.a)'dan. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur.'' İyisiyle kötüsüyle ümmetimin amelleri bana gösterildi. İyi amellerinin içerisinde, yol üzerindeki rahatsızlık veren şeyleri gördüm. Kötü amellerin içerisinde de, mesciddeki toprakla örtülmemiş tükürüğü gördüm.'' buyurmuştur.
(Müslim)

Hadis ve ayetlerde gördüğümüz gibi Allah' a şükür etmenin ve hayırlı iş yapmanın bir çok yolu var, hayatımızda farkında olup yada olmadığımız birçok harekette aslında bir hayır işlemekteyiz. Hayırın en makbulü sadakadır elbette, fakat hadisi şerifte Peygamberimizin buyurduğu gibi yerdeki insanları rahatsız edici bir durumu düzeltmek, temizlemek, insanların hoşuna gidecek şeyleri yapıp çevremizi ki bu neresi olursa olsun güzelleştirmek, bakım yapmak ve korumak dahi hayır işidir.
Bir kimseyi hangi konuda olursa olsun yapmış olduğu kötü davranış, hareket ve söz üzerine uyarmak doğruyu göstermek bile sadakadır, hayırdır.
Bir genci, bir çocuğu eğitmek, doğruyu göstermek herhangi bir şey öğretmekte sadaka yani hayırdır.
Bir bitkiyi sulamak, bir hayvanın başını okşamak ta bir sadaka ve hayırdır.

Bunun içindir ki, biz Allah'ın kulları sadaka ve hayırı sadece verilen zekat, fitre yada maddi yardım olarak düşünmemeliyiz. Bu düşünce yüce İslam dinimize, Peygamberimize ve de Allahü Teala' yapılmış saygısızlık edepsizlik olur. Çünkü bizim dinimiz çok yumuşak, anlayışlı ,Allah'ın her yarattığı(canlı-cansız) varlıklarına karşı sevgi ve saygıyı veren, insanların her konuda iyiliğini isteyen, kötülükten koruyan bir dindir. Bu kadar ince düşünceye sahip bir dine, Rahman ve Rahim olan Allah'a karşı gerçekten dikkatli ve düşünceli olup niyetimizi geniş, temiz tutup Allah'ın ve Rasul'ünün buyurduklarını hayatımıza geçirmeliyiz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder