DUANIN FAZİLETLERİ

dualar
Sevgili kardeşlerim; dua yapmamız gereken ibadetlerden biridir. Dua etmek bir Müslüman için çok önemli ve çok faydalıdır. Duanın fazileti o kadar yüksektir ki hem manevi rahatlığa hem de melekler derecesine  yükselir.
Dua tüm ibadetlerin özüdür. Dua sayesinde Allaah-ü Teala kullarının her isteklerine ve arzularına cevap verir. Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır;
‘’Allah katında dua etmekten daha güzel ve daha kıymetli hiç bir şey yoktur.’’
Peygamber Efendimiz duanın önemini bize birçok hadisi şeriflerinde buyurmuşlardır. Bu güzel haberleri vakıf olmuşken, bir kul olarak neden Allah gece gündüz dua etmeyelim. Göz yaşı dökerek yalvararak isteklerimizde bulunduğumuzda Allah-ü Teala dualarımızı elbette kabul buyurur. O Rahman ve Rahimdir. Bağışlaması boldur. Allah-ü Teala dua sayesinde hem dünya hem ahiretteki bütün acı ve  ızdırablarımızı  giderir.
Dua ederek istemek kullardandır. Kabul buyurup vermek Yüce Mevladandır. Allah-ü Teala şöyle buyurur;
‘’Bana dua ediniz ki size icabet edeyim’’
Cenab-ı Allah!ın, kullarının her şeyini bilmesine rağmen  ‘’ Siz isteyin ben vereyim’’ demesinde büyük bir hikmet vardır. Çünkü her şeyi Allah bilen ve görendir, aslında Ondan  istemek suretiyle biz kulları, kulluğumuzu bilip Allah’a karşı acizliğimizi bildirmekteyiz.
Gurur ve kibirlenmeyi bırakıp alçak gönüllülükle, sadece Allah’tan isteyeceğiz. Tüm samimiyetinle ve temiz yürekle istenen bir duayı Allah’ın kabul etmemesi, Onun şanına, büyüklüğüne laik değildir.
Peygamber Efendimiz yine bir hadisi şerifinde şöyle Allah-ü Teala’nın  şöyle buyurduğunu  buyurmuşlardır;
‘’ Ey Ademoğlu , sen bana dua ve ricada bulun ki sende bulunan günahları kayıtsız olarak af ve mağfiret ederim.
Ey insanoğlu eğer ki günahların, yerleri ve gökleri dolduracak kadar olsa bile tövbe- istiğfar etsen günahlarını mağfiretle mukabele eder, seni af ederim’’

Bir Müslüman Allah’a dua ederken, Allah’ın duasının karşılığını vereceğine inanması  ve ümit etmesi gereklidir. Aynı zamanda Allah’ın azabından da emin olması lazım. Çünkü kullar Allah-ü Teala ya hayf ederek, boyun bükerek dua etmesi Allah-ü Teala’nın hoşuna gider.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder