Tefekkür (tefekkür sahibi olmak)

peygamber
Yüce Allah'ın yarattıklarının önemini ve azametini, dünyanın yok olacağını, ahiretin dehşetli anlarını, nefsin kusurlarını düşünmek, nefsi kötülüklerden arındırma ve doğru yola yönlendirmek , Allah'ın yarattıklarına kötülük ve eziyet yapmamak, dünya ve ahiret için çalışmak, yaptığımız her amel için 
mükafat ya da cezamızın olduğuna inanarak yaşamaktır. 
Yüce Allah'ın yarattığı her bir şeyin bir sebebi olduğuna inanıp, yarattıkları için şükredip nerede, ne zaman olduğuna bakmadan Ona şükür etmeyi unutmamak ve yaratılanı yaratandan ötürü sevmek hayat felsefemiz olması gerekir.

Yüce Allah doğruyu, yanlışı, iyiyi ve kötüyü insanoğlu için var etmiştir, sebep ve sonuçlarını bizlere geçmiş insan yaşantılarıyla, Kuran-ı Kerim ve Hadisler vasıtasıyla göstermiş, hayatımızın içinde de bizzat yaşamamızı isteyerek, kendi irademizle inanç ve akıl yöntemiyle seçimlerimizi yapmamızı istemiştir. Yüce Allah biz kullarına yol gösterip seçimi bırakıyor, bizlerde kendi irademizle yaptığımız seçimlere göre dünya ve ahirette ödülümüzü yada cezamızı alıyoruz. Zaten  Yüce Allah bizim ne yaptığımızı ne yapacağımızı gayru beladan beri bilmektedir. İşte bizim dünya üzerinde yaşamamızın tek nedeni Allah'ın imtihanıdır. Seçtiklerimiz tefekkür sonucu kaderdir.


Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:


''Onlara:''Size tek bir öğüt vereceğim. İkişer ikişer, birer birer Allah için ayağa kalkın sonra da iyice düşününüz'' de.'' (Sebe suresi-46)


''Göklerin ve yerin yaradılışında, gece ve gündüzün birbiri ardınca hareket etmesinde akıl sahipleri için gerçekten ibret vardır. O kimselerdir ki, ayaktayken, otururken, yatarken de Allah'ı anar, göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler.(onlar şöyle söylerler:)''Rabb'imiz! Sen bunu boşa yaratmadın, Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem ateşinden koru.'' '' (Al-i İmran suresi- 190.191)


''Devenin nasıl yaratıldığına, gökyüzünün nasıl yükseltildiğine, dağların nasıl dikildiğine, yeryüzünün nasıl yayıldığına bir bakmazlar mı? Artık sen, öğüt verip hatırlat. Sen, yalnızca öğüt verici, hatırlatıcı sın.'' (Ğayişa suresi-17.21)


''Yeryüzünde dolaşıp ibretle bakmazlar mı?...'' (Muhammed suresi-10)


Bu konuda Kuran-ı Kerimde bir çok ayeti kerime ve Hadisi şerifler vardır.


Peygamber efendimiz buyururlar ki :'' Akıllı kimse, kendini sorgulayan/küçük gören(büyük görmeyen-böbürlenmemek) ve ölümden sonraki hayat için çalışan kimsedir.



Mazlum ol... Zalim olma...Üzül de üzen olma...(Mahşerde) Hesap Zordur...Ezil de ezen olma..
MEVLANA


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder