TÖVBE ETMEK

çiçek
Alimler:'' Her türlü günahtan dolayı tövbe etmemiz gerekir.'' demişlerdir. Eğer günah, Allah ile kul arasında olup kul hakkını ilgilendirmeyen hususlarda ise böyle günahların tövbesi için üç şart vardır:
1) Günahtan ayrı durmak, 2) Yaptığından pişmanlık duymak, 3) Günaha bir daha asla dönmemeye karar vermek. Bu üç şarttan birisi bulunmaz ise tövbe tam niyetle olmaz.
Eğer günah kulları ilgilendiren konuda ise tövbesi için dört şart vardır. Bunlar diğer üç şarta artı olarak o kul hakkından kurtulmak, kuldan helallik dilemek, mal ve benzeri şeylerde ise bunları sahibine geri vermektir. Günahların tümünden tövbe etmek gereklidir. Eğerki yaptığı bazı şeylerden tövbe edip diğerlerine devam ederse, kul sadece tövbe ettiği davranışlardan bağışlanır, diğer günahları kalır. Bu yüzden ki tüm günahlardan dolayı Allah'a yalvarıp tövbe etmek en doğrusudur.

Tövbenin gerekliliği konusunda ayet ve hadislerde belirtilmiştir.
Yüce Allah, şöyle buyurur;

''... Ey müminler hep birlikte Allah'a tövbe ediniz. Ola ki kurtuluşa erişirsiniz.'' (Nur suresi-31)

''...Rabb'inizden bağışlanma dileyiniz, Ona tövbe ediniz.'' (Hud suresi-3)

''... Ey müminler, samimi bir şekilde ALLAH'A TÖVBE EDİNİZ.'' (Tahrim suresi-8)

Ebu Hureyre (r.a) dan rivayet olunur ki: ''(Rasulüllah (s.a.v) '' Vallahi bende bir günde yetmişden fazla Allah'tan bağışlanma dileyip tövbe etmekteyim.''diye buyurmuşlardır.

(Buhari)

El- Eğar el-Muzeni (r.a) 'dan. Rasulüllah (s.a.v):'' Ey insanlar, Allah'a tövbe ediniz ve O'ndan bağışlanma dileyiniz. Bende bir günde yüz defa tövbe ederim.'' buyurmuşlardır.

(Müslim)

Enes b. Malik (r.a)'dan rivayet olunurki: '' Rasulüllah (s.a.v):'' Allah, kulunun tövbe etmesine; sizden birinizin ıssız bir çölde kaybettiği devesine rastlıyıvermesinden daha fazla sevinir.'' buyurdu.''

(Hadis Müttefekun aleyhtir.)

 Ebu Musa (r.a)'dan rivayet olunurki Peygamberimiz'' Yüce Allah gündüz günah işleyenlerin tövbelerini kabul etmek için geceleyin rahmet elini açar. Bu durum, güneş battığı yerden doğuncaya kadar(kıyamet kopuncaya kadar) böyle devam eder.''buyurmuşlardır.


Ebu Hureyre (r.a)'dan, Rasulüllah (s.a.v) buyurmuşlardır ki '' Biri diğerini öldüren ve ikiside cennete giren iki kimseye Yüce Allah güler. Birisi Allah yolunda savaşır, sonunda şehid olur. Sonra Allah öldürenin tövbesini kabul eder müslüman olur, ( o da Allah yolunda savaşır) sonunda şehit olur'.' 

Hadis muttefekkun aleyhtir)

Peygamberimizin (a.s)'in günde yüz defa tövbe etmesindeki sayı, çokluğu ifade etmek içindir. Öyleki önceki Hadisi şerifte yetmişden fazla tövbe ettiğini buyurmuş, bizlere tövbe sayısının fazla olması gerektiğini, her gün sayısızca tövbede bulunmamız gerektiğini işaret etmiştir.


Sevgili Peygamberimiz, Allah'ın en sevdiği kulu ve tüm günahları bağışlanmışken, biz günahkar kullar Rabbimize nekadar çok tövbe etsek azdır. Yüce Rabb'imiz merhametli ve çok bağışlayandır. Biz kullar O'na tövbe etmeye devam edelim, ümitsizliğe asla kapılmadan tövbe edelim.Niyetimiz, kalbimiz temiz olsun.  Rabb'imizin Rahman ve Rahim sıfatlarında şüphe duymayalım, O'nun merhametide, azabıda çok geniştir.

Allah hepimizi tövbesi kabul olan kullarından eylesin, bizlerin gelmiş ve geçmiş tüm günahlarımızı bağışlasın, gelecekte günah işlemekten , kul hakkı almaktan esirgesin..

Yine İbni Abbas (r.a)'dan rivayet edilen çok anlamlı ve güzel bir hadis ile yazımı tamamlıyorum.

Rasulüllah (s.a.v) buyurmuşlardır ki: '' Ademoğlunun bir vadi dolu altını olsa iki vadı olmasını ister. Onun ağzını ancak toprak doldurur. Allah, tövbe edenin tövbesini kabul eder.
Hadis müttefekkun aleyhtir.

2 yorum :

  1. Paylaşımlatınız çok güzel okuyunca içim huzur doldu yeni yazılarınızı beklicem

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlatınız çok güzel okuyunca içim huzur doldu yeni yazılarınızı beklicem

    YanıtlaSil